Delta Dunării 2021

Delta Dunării – Oct. 2021

By Bogdan, 2 noiembrie 2021

Toamnă 2021. Vreme mai rece și numai bună de pescuit la știucă. Abia am așteptat să luăm din nou drumul deltei. Și de data aceasta, am schimbat ruta ca să vedem cum e pe drumul ăsta nou, în cât timp ajungem și cât de obosiți.

Un alt obiectiv personal a fost măsurarea și cântărirea capturilor (un fel de recensământ al peștilor). În acest sens mi-am confecționat o riglă din lemn de balsa și am cumpărat o plasă de cântărit și un cântar.

Date fiind restricțiile am plecat destul de târziu dimineața. După 7 ore pe drum, 2 de încărcat bărcile și încă una de mers pe apă, am ajuns la locul de campare. Era deja noapte când am reușit să ne instalăm corturile. Așa că abia a doua zi am ieșit la pescuit.

Și de a doua zi am început pescuitul. După câteva ore bune ne-am dat seama ca nu este pește pe lacuri. Apa perfectă, iarba la adâncimea potrivita, vremea excelentă …. pește ioc. Nici măcar fâțele alea mici nu erau prezente, nimic.

Am schimbat momelile, locurile, am întrebat pescarii, localnicii. Nimic. Peste tot era aceeași situație.

Așa că am insistat să pescuiesc de-a lungul zilei, și rezultatele au apărut. Mici, dar au apărut. 2-3 mârlițe a fost bilanțul zilnic pentru vreo 3 zile. Apoi ceva s-a schimbat. În aer, în apă, nici nu stiu. La mal au apărut peștișorii mici, semn pentru mine că sunt șanse ca peștele să meargă pe canale. Unul din băieți a pescuit la staționar și nu mai prididea cu bibanii.

În ultima și penultima zi am pescuit la bibani pe canale. Multe capturi între 250 si 500 de grame. Și seara târziu, așa ca un dar pentru tot efortul din zilele anterioare a „intrat” și un șalău. Primul meu șalău. Un pește frumos, bătăios și măricel. L-am măsurat și cântărit, am făcut o sesiune foto rapidă, căci lumina nu mă ajuta deloc și apoi înapoi în apă. Fiecare în mediul lui.

Concluzii

De patru ani de când merg în Deltă am constatat cum capturile au scăzut în dimensiuni dramatic. În 2017 luam știuci constant la 40-50 cm iar anul acesta nu au depășit 30 cm.

Bibanii în schimb au crescut ca dimensiuni, de la 10-15 cm la 20-25 cm.

Deși vremea a fost perfectă, capturile mari au lipsit. Nu era țipenie de pește pe lacuri și am umblat cu barca pe foarte multe în cele 5 zile. Poate a fost săptămâna în care nu au tras peștii. Mi-ar plăcea să aud părerile voastre în comentarii.

PeșteDimensiuni (cm)Masă (grame)Cantitate
Știucă18 – 35180 – 3506
Biban18 – 25150 – 52020
Șalău378001