Protejare undițe

By Bogdan, 4 ianuarie 2022

Protejarea undițelor în timpul transportului este importantă. La fel și când sunt puse la păstrat.

Toate undițele mele sunt păstrate în husele proprii atunci când nu sunt folosite. Acest lucru am constatat că este un obicei bun, pentru că bețele arată ca noi după foarte mulți ani și sunt protejate de soare, praf și alți factori de mediu. La transport, trebuia însă să am întotdeauna grijă unde le plasez în mașină pentru a nu le rupe.

M-am uitat ce alternative am pe piață pentru transportul lor. Iată o listă mai jos.

Husa textilă

Husă textilă

Prima alternativă la transport, husa textilă este bună și ușor de găsit în magazine. Protejează bețele marginal dacă sunt plasate greutăți deasupra lor, lucru care se poate întâmpla foarte ușor când se merge în grup. O parte din băieți și-au rupt bețele așa, paguba nefiind neglijabilă.

Avantaje: protejează de praf și mizerie, păstrează undițele la un loc, permite păstrarea cu mulinetele pe bețe, este impermeabilă.

Dezavantaje: nu rezistă la apăsări mai mari de 1-2 kilograme, destul de greu de curățat.

Cost: 60 – 500 lei

Tubul de arhitectură

Tub arhitectură

O alternativă mai buna la husa textilă, tubul protejează mult mai bine de eventualele bagaje plasate deasupra lui. Nu am încercat până la ce masă rezistă înainte de a se îndoi, dar judecând după cât de subțire este plasticul, câteva kilograme bune.

Avantaje: protecție mai bună decât husa, este ajustabil în înălțime, permite păstrarea mai multor bețe, este impermeabil, se curăță ușor.

Dezavantaje: nu rezistă la apăsări mai mari de 4-5 kilograme, sistemul de ajustare nu se blochează bine după ajustare, nu permite păstrarea mulinetelor pe bețe.

Cost: 45 lei

Protecție realizată de mine (vezi cum)

O alternativă bună, ieftină și rezistentă, țevile de PVC din magazinele de bricolaj sunt ideale pentru a realiza un tub de protecție a undițelor. Rezistă foarte bine la cel puțin 30kg apăsare într-un loc, sunt dure, permit realizarea protecției la lungimea dorită și pentru numărul necesar de bețe (există diametre de la 75mm la 150mm).

Practic, acesta este un tub de arhitectură mult mai rezistent.

Avantaje: protecție excelentă, poate fi ajustat pe 10cm, permite păstrarea mai multor bețe, permite păstrarea a 1-4 mulinete, rezistă la apăsări de peste 30kg, este impermeabil.

Dezavantaje: ceva mai grele decât tubul de arhitectură și husa textilă, ajustare în lungime mică (±10cm), nu permite păstrarea mulinetelor pe bețe decât la diametre mari.

Cost: 30 lei + un pic de îndemânare

Această protecție este cea pe care o folosesc și eu. Am două realizate, una de 75mm diametru (pentru 2 bețe și o mulinetă) și una de 110mm diametru (pentru 4 bețe și 2 mulinete).

În plus față de minimul necesar, am adăugat un inel la capac pentru a îl extrage mai ușor și o chingă pentru transportul pe umăr sau în mână.

Pentru a face o protecție pentru undițele tale, poți citi articolul Fă și tu – Protecție pentru undițe (în curând), care prezintă pas cu pas etapele realizării.

Husa textilă rigidă / semi-rigidă

Aceasta este o husă textilă care are în pereți un material semi rigid sau rigid. Practic, este un tub de plastic îmbrăcat într-o husă. Nu am testat una, ci doar am văzut-o în magazin. Tubul e rigid, dar nu la fel ca un tub de canalizare.

Avantaje: protecție bună dacă ceva este pus deasupra (aș zice că rezistă la 10-20kg), permite păstrarea mai multor bețe, permite păstrarea de mulinete pe bețe, rezistă la apăsări mai bine decât o husă textilă, este impermeabil.

Dezavantaje: ceva mai grea decât tubul de arhitectură și husa textilă, nu se ajustează în lungime.

Cost: 200 – 400 lei